VII. İSTİŞARE GRUBU İL TOPLANTISI / KOCAELİ

STK Türkiye Aile Platformu/TÜRAP’ın VII. İstişare Grubu İl Toplantısı 11–12 Kasım 2017 tarihlerinde Kocaeli’nde gerçekleşti. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve Kentin Kadınları Platformu/KENT-KA’nın ev sahipliğinde The Ness Otel’de düzenlenen toplantıya 15 ilden; Üye Statüsünde 45 STK’dan 69 Üye, Misafir Statüsünde STK, yerel-kamu ve üniversitelerden 182 temsilci, 6 basın mensubu olmak üzere 251 kişi iştirak etti.

TÜRAP Genel Koordinatörü Funda Akyol yaptığı açılış konuşmasında TÜRAP ile birlikte Türkiye’nin her yerinde farklı ortaklıklar geliştirme fırsatı bulduklarını söyleyerek toplantıya katkılarından ötürü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne ve KENT-KA’ya teşekkürlerini sundu. Funda Akyol’un konuşmasının ardından Kentin Kadınları Platformu Başkanı Tuba Şensoy TÜRAP’ın şehirlerarası etkileşimi sağlaması anlamında çalışmaların kendilerine güç verdiğini dile getirerek TÜRAP’ı Kocaeli’nde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Toplantıya desteklerinden dolayı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve KENT-KA Başkanı Tuba Şensoy’a plaket takdim edildi.

Katılımın yoğun olduğu toplantıda Düzce Valisi Zülkif Dağlı, Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, Düzce Milletvekili Ayşe Keşir ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu selamlama konuşması yaptı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu; ailenin güçlenmesini ve toplumun mutluluğunu istediklerini dile getirerek bu kapsamda gerçekleştirdikleri çalışmalara örnekler verdi. Medeniyetin temel direğinin anne ve kadın olduğunu söyleyen Karaosmanoğlu; toplumun sorunlarını takip etmenin ve bu sorunlara çözüm yolları aramanın çok önemli olduğunu vurguladı.

Düzce Milletvekili Ayşe Keşir selamlama konuşmasında; medya ve aile konularına değindi. Kadın ve aile politikalarının birbirinin rakibi olmadığını söyleyen Keşir, bu mekanizmaları güçlendirmek için çalışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Konuşmasında “Her bir aile tarihtir, okumasını bilene bir destandır” ifadelerine yer veren Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, “Kadın ve aile sorunları ile dertlendik ve çözüm arıyoruz” diyerek kadın çalışmaları kapsamında yürüttükleri faaliyetleri paylaştı.

Düzce Valisi Zülkif Dağlı Kamu-STK işbirliğinin önem arz ettiğini belirterek; son zamanlarda çalıştıkları en önemli konulardan birinin bağımlılık olduğunu dile getirdi.

Avrupa Birliği Bakanlığı Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan “Kamu STK İlişkileri” konu başlıklı seminer sundu. Özcan;

  • “Sivil Toplum Kuruluşları aktif katılabilecekleri mekanizmalara nasıl dâhil olabilirler?
  • Nasıl başvurulur?
  • Sivil toplum ve kamu işbirliğini sağlayacak modeller nelerdir?” konu başlıklarında bilgilendirme yaptı. Bu kapsamda Avrupa Birliği Bakanlığının Sivil Toplum Kuruluşlarının güçlendirilmesine önem verdiklerini, ayrılan bütçeyle sivil toplumu bir sektör haline getirmek için düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Aile Hizmetleri Daire Başkanı Sedide Akbulut “Diyanet İşlerinin Aileye Yönelik Hizmetleri ve Aile Sorunlarının Bölgesel Analizi” konusunda tebliğ sundu. “Aile küçük bir devlet, devlet de büyük bir ailedir” diyerek, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak aileye yönelik bilinç ve farkındalık çalışmaları yürüttüklerini dile getirdi.

Toplantının ikinci oturumu “Türkiye’de Bölgesel Aile Sorunları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Bu Kapsamdaki Çalışmaları” başlıklı panel ile başladı. Oturum başkanlığını T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Muhammed Örnek’in yaptığı panelde; Karadeniz Bölgesi TÜRAP Genel Koordinatörü Av. Hamdiye Katipoğlu,  Ege Bölgesi TÜRAP Genel Koordinatör Vekili Burhanettin Kansızoğlu, İç Anadolu Bölgesi TÜRAP Genel Koordinatör Vekili Zeliyha Akcan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi TÜRAP Genel Koordinatör Vekili Handan Karataş tarafından bölgelerindeki aile sorunları ve bu kapsamda yapılan çalışmalar ele alındı.

Panelin ardından TÜRAP Genel Koordinatörü Funda Akyol, Genel Koordinatörlük Raporu ve eklerini görsel sunum eşliğinde katılımcılarla paylaştı. Danışman Denetleme Grubu/DDG raporu Filiz Büşra Kafadar, TÜRAP Çocuk/Genç ve Aile Birimi Raporu Ayşe Pehlivan, Türkiye Çocuk Evleri Komisyonu TÜÇEV-P raporu Mukadder Bahadır tarafından sunuldu.

Toplantının ikinci gününde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde hayata geçirilen “Evden Okula Haydi Anneler Spora” projesi kapsamında düzenlenen yürüyüşe TÜRAP üyeleri katılım sağladı. Yürüyüşün ardından toplantı mekanına geri dönülerek Funda Akyol moderatörlüğünde kapanış oturumu gerçekleştirildi. Talep eden TÜRAP üyeleri ve katılımcıları çalışma ve projeleri hakkında kısa sunum gerçekleştirmesinin ardından toplantı sona erdi.

TÜRAP 11. SAYI BÜLTENİ