V. İSTİŞARE GRUBU İL TOPLANTISI/SAMSUN

TÜRAP V. İstişare Grubu İl Toplantısı, 7–8 Kasım 2015 tarihlerinde Samsun’da Hanımlar Kültür ve Dayanışma Derneği/HANDER ve Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği/DOSTDER ev sahipliğinde Serra Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya 15 ilden Üye Statüsünde 42 STK’dan 63 temsilci, Misafir Statüsünde STK, yerel-kamu ve üniversitelerden 136 temsilci, 1 Basın olmak üzere 200 kişi iştirak etti.

TÜRAP Genel Koordinatörü Piyale Çitil’in açılış konuşmasının ardından, TÜRAP Genel Koordinatör Vekili Av. Hamdiye Katipoğlu, Samsun Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Samsun Barosu Başkanı Kerami Gürbüz, Konya Milletvekili Leyla Usta Şahin  selamlama konuşması yaptı.

Toplantının ilk günü, Dost Eğitim Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Psikolog, Aile Danışmanı Halise Mutlu’nun oturum başkanlığını yaptığı “Mültecilerin Türk Aile Yapısına Etkileri, Yeni Sorun Alanları ve Çözüm Üretme Sürecinde Sivil Toplum Kuruluşlarının Rolü” paneli gerçekleştirildi.

Panelde;

  • Doç. Dr. Ertuğrul TAŞ “Mülteci, Yeniden Varolma Süreci”
  • Doç. Dr. Metin YILMAZ “Ülkemizdeki Sığınmacıların Karşılaştıkları Sosyal İçerikli Entegrasyon Sorunları ve Çözüm Önerileri (Samsun Örneği)”
  • Müberra GÖRMEZ EMİN “Türkiye’deki Suriyeli Aileler” konularında tebliğ sundu.

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Taş “Mülteci, Yeniden Varolma Süreci”, Doç. Dr. Metin Yılmaz “Ülkemizdeki Sığınmacıların Karşılaştıkları Sosyal İçerikli Entegrasyon Sorunları ve Çözüm Önerileri (Samsun Örneği)” ve Müberra Görmez Emin “Türkiye’deki Suriyeli Aileler” konu başlıklarında sunum gerçekleştirdi.

Başbakanlık Mültecilerden Sorumlu Göç Koordinatör Yardımcısı Ali Güneş, Memur Sen Kadın Komisyonu Başkanı Habibe Öçal bilgilendirme yaptı.

Konuşmaların ardından TÜRAP Üye/Misafir statüsündeki STK Temsilcileri kısaca kendilerini tanıttı. HANDER Başkanı Sevgi Sula, dernek çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi.

Genel Koordinatör Piyale Çitil, dönem faaliyetleri ve muhasebe raporunu sundu, raporlar oyçokluğu ile ibra edildi. Danışman Denetleme Grubu/DDG raporu Filiz Büşra Kafadar, STK Çocuk ve Genç Platformu (T-STK ÇOGEP) raporu Ayşe Pehlivan, Bağımlılıkla Mücadele Platformu (TÜBAM-P) raporu, Regaip Bostan, Türkiye Çocuk Evleri Komisyonu (TÜÇEV-P) raporu Mukadder Bahadır, T-STK Engelli ve Aile Platformu  (T-STK ENAP) raporu Ernur Çitim tarafından sunuldu.

Toplantının ikinci günü talep eden TÜRAP üyelerinin çalışma ve projeleri hakkında sunumları dinlendi. Program STK Temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen Samsun Şehir Turu ile sona erdi.